για μια ΔΩΡΕΑΝ εκτίμηση του χώρου σας καλέστε τώρα

2810 223433

Περιστέρια

Περιστέρια

Columba livia

Τα περιστέρια συναντώνται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Έχουν μήκος περίπου 30-40cm.

Γεννούν 2-3 φορές τον χρόνο και κάθε φορά κάνουν 2 αυγά.

Τα μικρά περιστέρια φεύγουν από την φωλιά μετά από 35-40 ημέρες.

Τρέφονται με σπόρους και οικιακά υπολείμματα.

Φωλιάζουν σε γεισώματα και άλλα προστατευμένα μέρη, ενώ τα συναντάμε πολύ συχνά σε πλατείες (βρίσκουν τροφή από τους ανθρώπους), σε άκρες πρεβαζιών, μπαλκονιών και ταρατσών. Ο λόγος που προτιμούν αυτά τα μέρη είναι για να προστατεύονται και για να μπορούν να διαφεύγουν εύκολα σε περίπτωση κινδύνου.

Τα προβλήματα που προκαλούν τα πτηνά είναι πολλά και αξιόλογα.

Τα περιττώματα τους είναι γεμάτα από ,μικρόβια που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Επίσης βρωμίζουν κάθε χώρο που θα πέσουν, προκαλώντας πολλές φορές ζημιές σε πολύτιμα υλικά όπως μάρμαρα.

Τα περιστέρια μεταφέρουν με το τρίχωμα τους και άλλα παράσιτα, όπως ψύλλους και ακάρεα. Τα ακάρεα αυτά ευθύνονται για πληθώρα αλλεργιών του ανθρώπου. Έχει παρατηρηθεί ότι οι αλλεργίες που οφείλονται σε ακάρεα των περιστεριών αυξάνουν με την πάροδο του χρόνου.

Η νομοθεσία απαγορεύει την θανάτωση των περιστεριών. Οι τρόποι που χρησιμοποιούμε για να απαλλαχθούμε από την παρουσία τους είναι μέθοδοι απώθησης.

Τέτοιοι μέθοδοι είναι :

  • Ειδικές ακίδες για να μην μπορούν να καθίσουν σε ένα μέρος
  • Ειδική απωθητικό τζελ που λειτουργεί με την κολλώδη υφή του. Το περιστέρι δεν κολλάει μόνιμα αλλά μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα που είναι ικανό να καταλάβει ότι δεν πρέπει να πλησιάζει εκεί. Το τζελ δεν προκαλεί κανένα είδος καψίματος ή ερεθισμού στο πτηνό
  • Ειδική ηλεκτρική ράγα που δημιουργεί στο πουλί που θα πατήσει πάνω της ένα εντελώς ακίνδυνο αλλά ενοχλητικό «τσίμπημα»
  • Ειδικά δίχτυα που κλείνουν τους χώρους που δεν θέλουμε να πλησιάσουν τα πουλιά
  • Ειδικά σύρματα με ελατήριο που απωθούν τα περιστέρια να καθίσουν στα σημεία που θέλουμε να προστατεύσουμε
  • Ειδικές συσκευές που παράγουν ήχους (πχ γερακιού) που λειτουργούν απωθητικά για τα περιστέρια